De (uitgebluste) storm van de eeuw @ Seattle, tijdens het honours conference!

Afgelopen week was Seattle in rep en roer omdat Hillary Clinton een bezoek bracht en vanwege DE storm. Het beloofde één van de vijf ernstigste stormStorm in aantocht @Seattleen uit de lokale geschiedenis te worden. Inwoners hadden al een voedselvoorraad aangelegd en de Seahawks wedstrijd leek in het water te vallen. Gelukkig raasde de Pacific cycloon niet over Washington state maar over Vancouver Island. Toch hebben tienduizenden mensen zonder stroom gezeten en bleef het onstuimig waardoor ik zondag geen walvissen en orka’s kon spotten!

Terug naar het National Collegiate Honors Council conference want dat was natuurlijk DE reden voor ons bezoek aan Seattle! Het was voor mij het eerste bezoek aan het Amerikaanse honours conference als nieuwe coördinator van de TopClass FG. Het maakte een indruk want er waren voor mijn gevoel duizenden afgevaardigden studenten, docenten, beleidsmedewerkers van over de hele wereld. Wat mij vooral op viel waren de verschillen tussen de USA en Nederland over hoe honours geïnterpreteerd werd. In Nederland verstaan we onder een honours student niet zo zeer de ‘excellente’ student met de hoogste cijfers terwijl in Amerika het grading point average (GPA) de maatstaaf lijkt te zijn voor selectie. Bij één college werden studenten met een laag GPA toegelaten waarbij werd gemeten of gedurende de studietijd het GPA verandert. Hieruit bleek dat studenten die niet geïncludeerd waren vanwege de hoogste studieresultaten later een hoger gemiddelde hadden, degene die al hoog scoorden bleven hoog. De verklaring hiervoor werd toegewijd aan het feit dat door het honours programma studenten anders gingen leren/ reflecteren wat een positief effect had op het GPA. Daarnaast werd er ook een trend waargenomen dat hoge GPA studenten niet deelnamen aan honours programma’s om hun hoge GPA te waarborgen. In de USA wordt namelijk gekeken naar een hoog GPA bij doorsturen aan de universiteit. Dit klein schalig onderzoek (N=25) inspireerde andere Amerikaanse colleges. Voor mij was het een bevestiging dat we bij de HU goed op weg zijn m.b.t. de inclusie en selectie van gemotiveerde studenten. Wellicht zou het ook interessant zijn om meer te meten want dat is weten!

Marisa van de Mortel

City as text

Advertisements

One thought on “De (uitgebluste) storm van de eeuw @ Seattle, tijdens het honours conference!

  1. Hoi Marisa, opmerkelijk!
    Ik heb juist een aantal workshops bijgewoond waarin duidelijk werd dat de VS het oude excellentie model aan het loslaten is. Er zijn al enkele universiteiten die niet meer de hoge cijfers gebruiken voor de instroom maar juist motivatie en inzet. Ze willen hiermee de diversiteit binnen de honours groepen verhogen en gaven aan er inmiddels achter te zijn dat de meest succesvolle mensen in de maatschappij, mensen die echt een bijdrage leveren aan die maatschappij (innovators en social bewogen en betrokken mensen), niet de mensen zijn die de hoogste cijfers behaalden in het onderwijs.
    Ook heb ik mooie honours programma’s gezien waarin naast het regulier curriculum extra inzet gevraagd werd op kunst/muziek/dans, social service (vrijwilligerswerk) en leiderschap, naast extra verdieping op onderzoek. Of ergens anders verdieping op global awareness (empathy to adapt with respect to diverse perspectives, professional development (confidence to act and to apply knowledge in real life conditions), community engagement (courage to contribute ideas that make a difference) en expertise or research (curiosity to pursue your o.wn questions).
    Mooi toch :-)!
    groetjes, Brigitte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s