De Paul University visit

Met een aantal Nederlanse collega’s mocht ik naar De Paul University. De naam komt van de priester die de katholieke universiteit heeft opgzet. Het is nu de grootse van de USA, met 25000 studenten. De school richt zich niet op studenten met een wens om het te maken in het zakenleven of om de Nobelprijs te winnen, maar om gewoon een goede baan te vinden.

Wat bijzonder om in Amerika een school te bezoeken. Ook bijzonder om studenten zo enthousiast te horen spreken over honors. Ik heb bewondering voor hoe overtuigend zij kunnen spreken over ” hun ding” . De Paul selecteert studenten voor honors op basis van hun resultaten op highschool. Ongeveer 10% wordt gestimuleerd het honorsprogramma te volgen op basis van deze resultaten. Studenten volgen het honorsprogramma gedurende hun hele studie. Wat opvalt zijn de faciliteiten voor deze studenten. Huisvesting er een van. Honorsstudenten wonen bij elkaar in huis  op de campus. Dit wordt door hen zelf als heel prettig ervaren, er is meer contact met huisgenoten, ook stimuleer je elkaar door kritische vragen te stellen over o.a de opleiding. Daarnaast worden er diners georganiseerd waar honor docenten en studenten elkaar ontmoeten en bevragen. Deze worden door de studenten ook als zeer waardevol ervaren……en ze merken dat docenten ook mensen zijn! Het eind gala is nog het benoemen waard. Mooie foto’s van gezien, met trotse ouders.

Studenten kunnen geen honors “punten/sterren” halen, ze stromen in, in een programma. De programma’s worden geleid door honorsdocenten. Er is geen duidelijke grens voor het aantal modules die een student moet volgen om een honors- diploma te halen. Binnen de bestaande faculteiten zijn er cursussen op honorsniveau. De docenten monitoren het niveau van de studenten Door regelmatig contact te hebben met de studenten en inzicht te hebben in de voortgang en inhoud van hun essays is een bijvoorbeeld hiervan.

Wat mij opviel is dat zowel op De Paul waar ik in de ochtend was als in de middag op het congres  bij opleidingen binnen de USA de binding met the community heel belangrijk is. Eigenlijk de basis. Aan het begin van de opleiding wordt studenten gevraagd om in kaart te brengen wat de stad waar ze studeren kan brengen en wat ze er kunnen halen. De basis van veel honormodules komt vanuit de stad. De verbinding met leren en de realiteit heeft een prominente plaats in het totale onderwijs op De Paul. Nog een uitdaging, misschien ook voor Nedeland, taal! Er zijn relatief veel studenten  die honor onderwijs zouden kunnen volgen, maar door taal en schrijfvaardigheid afhaken.

Wat ik heel goed vond is dat de cursussen niet gebonden zijn aan de faculteit waaraan je studeert en vooral ook dat je samen met  andere honor studenten een “project” kan starten. Dus: niet alleen en met meerdere disciplines !!!

Rosan van der Aa ( nog nooit een blog geschreven ….)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s