Art of Hosting

“Look around you. There are some wonderful people here. Take a moment to just look at them.” Zo begon de training van Art of Hosting, waar ik al jaren naartoe wilde gaan, en wat steeds maar niet lukte. Hoewel we vaak Art of Hosting technieken gebruiken in de Honourscursus Persoonlijk Leiderschap en in TopClass-bijeenkomsten, verlangde ik naar verdieping. En wat hosting nu precies was, snapte ik eigenlijk ook niet zo goed. Met torenhoge verwachtingen en een enorme jetlag was ik die ochtend binnengekomen en keek ik om me heen met het wonderlijke idee dat deze strangers binnen aanzienlijke tijd bekenden en misschien zelfs vrienden zouden worden. We zaten in een kring, zoals we zoveel zouden doen tijdens de drie dagen die voor ons lagen. De kring staat symbool voor gelijkwaardigheid, verbondenheid en openheid. Iedereen heeft een stem die het waard is om gehoord te worden. Art of hosting wordt ook wel “the art of collaborative leadership” genoemd. Want iedereen weet dat samenwerken in onze tijd steeds belangrijker wordt, of het nu gaat om de vluchtelingencrisis, het klimaat of veranderingen in de gezondheidszorg.

art of hosting

Hosting gaat dus over samenwerken op allerlei niveaus: een docent host een les, een coach host een sessie of een groep, een manager host een team. Je kan een gesprek, een groepsproces of een project hosten. In feite kan iedereen de rol van host delen, ook onze studenten (en niet alleen degenen die in de TopClass zitten). Want dat hosten doe je samen. Het gaat niet om mij en wat ik wil, het gaat om ons. Vandaar dus de kring, want niemand is de baas of heeft als enige de wijsheid in pacht. Onze studenten weten soms meer dan wijzelf en onze patiënten beschikken over de informatie wij nodig hebben om ze te kunnen helpen. Dus hoe kunnen we gebruik maken van onze collectieve kennis, wijsheid en creativiteit? Hoe kunnen we zorgen dat we elkaar écht horen en begrijpen? Om effectief samen te werken, moeten we de tijd nemen. “We need to go slow in order to go fast.” Dat betekent veel aandacht geven aan het ontwerpproces, aan de vraag of behoefte, het doel, de spelregels of principes, en ook: zijn de juiste mensen betrokken? Zit iedereen die geraakt wordt door wat we doen, aan tafel? En als ze er zijn, willen, kunnen en durven we ze echt te horen, of zijn we vooral met ons eigen verhaal en belang bezig? Met aandacht luisteren en spreken lijkt vanzelfsprekend, maar blijkt in de praktijk een enorme uitdaging, ook al zijn we zorgprofessionals of antropologen. We luisteren vaak omluisteren te reageren in plaats van te begrijpen. En zoals ons TopClass-commissielid Jesper Pool gisteren zo mooi zei: “Vaak spreken we niet om iets te geven, maar om iets kwijt te zijn.”

Om echt te kunnen luisteren moeten we ruimte hebben ins ons hoofd. “We need to be present.” Met je volledige aandacht in het moment zijn en bij de mensen die op dat moment aanwezig zijn. Mindfulness dus. Hier en nu in plaats van gisteren en het to do-lijstje. En dat is moeilijk! We rennen maar rond en onze agenda’s zijn overvol. Nog zo’n probleem van onze tijd. Slowing down gaat dus niet alleen over het werkproces, maar het betekent ook aandacht besteden aan de dingen die ons verhinderen om volledig aanwezig te zijn. “Before you can host a process or host others, you need to host yourself. You are not serving anyone when you are distracted.” Dat betekent dat mensen in en uit de kring stappen om wat te drinken of te eten, om even naar buiten te gaan “or to host their bladder”. En ondertussen gaat het proces gewoon door. Is dat erg? Nee. Hebben we als docent of teamleider daardoor minder controle? Ja en nee. Ja, we kunnen mensen dwingen om fysiek aanwezig te zijn, maar over de mate van betrokkenheid hebben we weinig te zeggen. De controle is een illusie en chaos een gegeven. Art of hosting gaat over de chaos toelaten en er samen orde in brengen. Een goede samenwerking, les of bijeenkomst vraagt om “engagement” van iedereen.

I have no idea what's going to happen and I love it

Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door middel van een check-in en check-out: aan het begin en aan het eind van een bijeenkomst deelt iedereen kort iets, eventueel aan de hand van een vraag. Hoe kom je hier binnen? Wat verwacht je van deze bijeenkomst? Waar staan we volgens jou in ons werkproces? Waar hebben we duidelijkheid over? En aan het eind: Wat neem je mee? Wat vond je een bijzonder/constructief/positief/leerzaam/… moment? Wanneer iedereen in een vroeg stadium van een bijeenkomst inbreng heeft in het gesprek, neemt de kans op betrokkenheid aanzienlijk toe, blijkt uit onderzoek. Wanneer mensen door elkaar heen praten en niet goed naar elkaar luisteren, kan je een “talking piece” gebruiken. Degene die het voorwerp in handen heeft, mag spreken, terwijl de anderen luisteren. Er kan een tijdslimiet afgesproken worden, of het voorwerp wordt doorgegeven wanneer iemand klaar is met praten. Je kan samen naar het ontwerpproces  kijken: Chaordic stepping stoneswat willen we samen bereiken en hoe gaan we dat doen? Er kan gebruik gemaakt worden van werkvormen als world-café, open space en appreciative inquiry en modellen als Theory-U, chaordic stepping stones en divergence, emergence, convergence.

En we kunnen beter naar onszelf kijken. We kunnen oefenen met aandachtig luisteren en 6 en 9spreken, met loslaten en niet bang te zijn om het even niet te weten. We kunnen leren goede vragen te stellen en samen te bedenken wat de vraag eigenlijk is. We kunnen ons bewust worden van onze waarden en van de manier waarop we naar de wereld kijken, en deze delen zodat anderen ons beter begrijpen en waarderen. En we kunnen ons openstellen voor “the wonderful people” om ons heen, die we nog niet kennen of mogelijk nog niet weten te waarderen. Je kan natuurlijk ook zelf een training bezoeken – ik raad het iedereen aan! 🙂

Martine Kamp

Coördinator, docent en coach TopClass FG

Docent International Health Studies

Art of Hosting gaat over oefenen, oefenen en oefenen en dat doe ik graag samen. Ik speel met het idee om samen met een paar anderen die ooit hebben deelgenomen een training van een of twee dagen te geven voor collega’s, studenten andere geïnteresseerden. Wil je meedenken of deelnemen, stuur me een mailtje: martine.kamp@hu.nl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s