Meesterproef

  Vandaag was een bijzondere dag. In alle gedachten over de doorontwikkeling van HU Honours is een hogeschoolbrede eindbeoordeling één van de belangrijkste veranderingen. Geïnspireerd door Hogeschool Rotterdam en gemotiveerd door de focus op leren en talentontwikkeling, is dit concept uitgewerkt en vandaag was de eerste pilot.

  Honoursstudente Xenia Münninghoff die Pedagogiek studeert bij HU Amersfoort, wilde graag samenwerken om deze pilot vorm te geven. De afgelopen maanden ontwikkelden we samen met haar honourscoach Barbara Heyer het proces. Uitgangspunt: de regie ligt bij de student. Het was aan Xenia om aan te tonen dat zij een leading professional in waardecreatie is, gebaseerd op persoonlijke ontwikkeling, professionele groei, waardecreatie voor beroep en voor samenleving.

  Onderbouwen
In de visie op beoordeling van honoursprestaties bij de HU, is dit het uitgangspunt: toetsing betekent een moment creëren waarop de student kan onderbouwen wie hij is als professional, wat hij kan en wat hij weet. Er is een beoordelingsteam van 4 personen: 2 interne honoursbeoordelaars (van de eigen en van een andere faculteit) en 2 door de student gekozen onderbouwde externe beoordelaars. Als je dit aan honoursstudenten overlaat, krijg je niet de minsten :). Zo koos Xenia voor Sandra Verbruggen van o.a. Nederland Kantelt en Marca Wolfensberger, lector Excellentie in hoger onderwijs bij Hanze Hogeschool. Deze beoordelaars hebben geen afvinklijst en zelfs geen lijst met beoordelingscriteria. Zij gebruiken de context, het profiel en de voorbereiding, maar bovenal hun deskundigheid.

  De student kiest zelf de toetsvorm waarin hij zichzelf het best kan profileren. Daarnaast is er een vraaggesprek met het beoordelingsteam en vervolgens uitsluitsel en feedback. Xenia wilde graag een interactieve presentatie geven waar ook familie en vrienden bij zouden zijn, gevolgd door de beoordeling. Niet eerst proefzwemmen, maar meteen the real deal. Echt honours dus.

  Ook koos zij de wijze waarop ze wilde dat het beoordelingsteam zich voorbereidde. Ze had haar proces verwerkt in een elektronische leeromgeving waar het beoordelingsteam op kon inloggen.

 Spannend
De hele voorbereiding was voor haar erg spannend. Ze zocht houvast, maar liet zich ook uitdagen. Het lukte haar steeds weer terug te gaan naar vertrouwen op haar eigen kwaliteiten. En vanmiddag was het zover. Met een vastberadenheid om jaloers op te zijn en de flair van iemand die het al jaren met succes doet, stond Xenia haar meesterproef te doen. Ze moest flink aan de bak in het vraaggesprek (als je echte experts vraagt, verwachten ze veel van je) maar ze slaagde met vlag en wimpel en kreeg prachtige en waardevolle feedback.

  Een geweldig voorbeeld van hoe toetsing en beoordeling op honoursniveau eruit kan zien. Er is de hele middag gefilmd, dus ik hoop jullie zo snel mogelijk te laten zien waarom iedereen ondanks de hittegolf met kippenvel in de zaal zat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s