Honoursprestaties

quote schoolWanneer is een prestatie op honoursniveau en hoe meten we dat? Al een paar jaar buigen we ons bij Hogeschool Utrecht over deze vraag. En steeds meer komen we tot de ontdekking dat het niet gaat om het aantal uur dat studenten besteden aan een honoursopdracht. We zien namelijk geregeld dat honoursstudenten gemiddeld minder tijd nodig hebben voor een prestatie van hoger niveau. Niet te vergelijken dus. Sowieso is het onzin om gewerkte uren als criterium te gebruiken. Kijk maar eens hoe ze dat bij Netflix doen; erg inspirerend!

Honours gaat over het plezier in leren en jezelf uitdagen. Het logische gevolg is excelleren. We kiezen er steeds vaker voor om het behalen van sterren voor een honoursprestatie niet af te meten aan een absoluut niveau maar aan het leereffect voor de student en de kwaliteit en relevantie van de geleverde prestatie (voor beroepspraktijk of samenleving). Heeft de student daadwerkelijk waarde gecreëerd? Wat is de impact?

Om meer ruimte te geven aan studenten en docenten, koppelen we de vijf profielkenmerken los van de sterren en kan een honoursopdracht worden geformuleerd vanuit thema, vakinhoud of talent. het halen van sterren is ontwikkelingsgericht en wordt beoordeeld door de student zelf, de betrokken docent/coach en een belanghebbende: een derde die profiteert van wat de student oplevert. Bijvoorbeeld: de lezer van een artikel, een kind in de stageklas, een opdrachtgever, een vertegenwoordiger van een doelgroep.

Zo stimuleren we het leren, geven we de student vertrouwen en tools om te kunnen excelleren.

We zijn nu aan het onderzoeken op welke manier het KSAVE-model een rol kan spelen bij de eindbeoordeling (als een student minimaal 5 sterren heeft behaald). Het is aan de student om te onderbouwen dat hij op dat moment functioneert als een honoursprofessional, met name op Attitude, Values en Ethics (vanaf p.21 – rapport De Toekomst Telt). Ideeën zijn van harte welkom!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s