Honoursdidactiek

door Suzanne Unck

LindaGisteravond hebben we de vierde Basistraining Honoursdidactiek voor docenten afgerond. Ongeveer 20 enthousiaste docenten presenteerden hun concept voor honoursonderwijs met een poster.

De training van drie dagdelen is zo opgezet dat docenten aan hun eigen ontwikkelopdracht werken, in een leerteam met andere HU-docenten, van alle faculteiten. Veel inspiratie dus!

Nadat ik eerst nog een toelichting gaf op het nieuwe model voor toetsen en beoordelen van honoursprestaties, kwam Linda van Wilpen, studente, vertellen over HUH Association. Ze deed een oproep aan studenten om te participeren in de werkgroep om zodoende van HUH een grote, betrokken groep honoursstudenten te maken.

Toen volgden de presentaties van de deelnemende docenten. Inmiddels waren er ook projectleiders en andere collega’s binnengekomen om de resultaten te zien. De concepten waren zeer uiteenlopend: van afstuderen op honoursniveau door en publicatie eraan te koppelen, tot een cursus interdisciplinair samenwerken in de zorg. Dat laatste leerteam werkte samen volgens de Scrum methode in Trello. Zo ontstonden er ook verschillende experimenten om online en offline samenwerken vorm te geven. Ook was er een prachtig concept van een pabo-docent met ict-docenten om hun studenten te laten samenwerken in basisscholen om kinderen te ondersteunen met ict-vragen.

niekOok was er een plan om van het IBMS fasttrack programma een honourspogramma te maken. En een docent koppelde het halen van honourssterren aan de leerlijn onderzoek en praktijk (LOEP) bij fysiotherapie. Weer andere docenten van drie zeer verschillende faculteiten, organiseerden een Open Space voor studenten en werkten samen in basecamp.

Er ontstonden inzichten in persoonlijke processen: verschillen en herkenbaarheid. Muren werden weggehaald, bijvoorbeeld bij de prachtige presentatie van twee educatie-docenten en een journalistiekdocent die qua vormgeving sowieso een Ster behaalden :).

dickOok lieten een docent zien hoe zij een afstudeerder volgens het nieuwe model voor toetsing en beoordeling begeleidt en was er een idee voor het halen van sterren bij Commerciële Economie.

Het was een avond die echt ging over passie voor leren, samen ontdekken en uitdagend onderwijs zonder bovengrens. Op 18 februari a.s. start de volgende groep. HU-docenten kunnen zich nog aanmelden (of meer informatie verkrijgen) via suzanne.unck@hu.nl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s